esmaspäev, 21. detsember 2020

Pööripäev on taaskord saabunud

Täna juba kell 12:02 jõuab kätte selle aasta talvine pöörihetk. Tavaliselt seda hetke sisaldava ööpäeva järgi pööripäevaks kutsutud aeg tähendab, et Maa on oma orbiidil ümber Päikese jõudnud paika, kus selle põhjapoolkera on Päikesest maksimaalsed 23,5 kraadi eemale suunatud. See teeb meie jaoks päeva aasta kõige lühemaks ja järgneva öö kõige pikemaks. Nüüdsest hakkavad nende kestvused kuni kevadise pööripäevani jälle ühtlustuma. Ühtlasi algab tänasest põhjapoolkera talv ja lõunapoolkera suvi.

Seekordsel pööripäeval leiab aset ka üks päris haruldane astronoomiline sündmus - Saturni ja Jupiteri näiline kohtumine taevas ehk konjuktsioon. Viimati võis neid üksteisest vaid 0,1 kaarekraadi kaugusel näha pea 800 aastat tagasi. Paraku ütleb ilmaprognoos, et meie riigis seda vaatepilti õhtupoolikul väga suure tõenäosusega näha ei ole. Peame leppima fotodega teistest maailma nurkadest. Suurest konjuktsioonist kirjutasime pikemalt siin: https://www.astromaania.ee/.../suur-saturni-ja-jupiteri...

Jupiteri ja Saturni konjuktsioon ehk lähenemine. Foto: Philippe Jacquot, Prantsusmaa.

Pööripäev on ühtlasi pidustuste aeg. Algselt oli nende põhjuseks arusaadav valguse võit pimeduse üle ning näiteks Vanas Roomas tähistati seda aega nädalase Saturnaalideks kutsutud joomapidustustega (Rooma panteonis oli Saturn põllumajandusjumal). Peale seda, kui üks teatav sekt meie maailmajaos religiooniks kasvas, otsustasid selle juhid selle aja oma jumaluse sünnipäevaks ümber ristida. Ega joomapidustuste keelamine lihtrahva seas pole kunagi hästi välja kukkunud. Nüüd siis tunneme me pööripäeva või õigemini sellele järgnevaid päevi pigem jõulude nime all. See nimi on meie keelde omakorda jõudnud vanade germaani rahvaste Yule-pidustuste kaudu, mis tähistasid nende jumal Odini poolt juhitud Metsiku Jahi toimumisaega.

Igatahes häid, kuid ettevaatlike, pööripidustusi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar