reede, 4. detsember 2020

Valmis parim kaart Linnuteest

Avaldatud on Gaia satelliidi kolmanda andmepaketi esimene osa, mis lubab enneolematu täpsusega kaardistada 1,8 miljardi tähe asukoha ja omaliikumise Linnutee kettas. Kuigi 1,8 miljardit on suur arv, moodustab see Linnutee tähtedest kusagil ühe protsendi.

Gaia satelliit on tähtede väga täpseid kaugusi, asukohti ja liikumisi mõõdistanud juba 2013. aastast saadik. Kusjuures selle täpsus on olnud pidevalt tõusuteel. Näiteks Päikesesüsteemi kiirust ja selle trajektoori muutust tänu teiste tähtede gravitatsioonilistele mõjutustele suudab see mõõta millimeetrise täpsusega ning on selgunud, et meie kodutäht ligineb Linnutee tsentrile 115 kilomeetrit aastas. Lisaks on see avastanud osade tähtede populatsioonide veidrad lainetavad liikumised Linnutee kettas, mille põhjuseks on tõenäoliselt pisemate kääbusgalaktikate ammune liitumine meie kodugalaktikaga. Lainetusi on tekitanud ka Sagittariuse Kääbuseks nimetatud pisigalaktika, mis liikus Linnutee lähistelt mööda 300-900 miljoni aasta eest. Midagi sarnast on toimumas Väikseks ja Suureks Magalhaesi pilveks kutsutud kääbusgalaktikatega, mida on võimalik vaadelda lõunapoolkeralt ning mille tähed on nüüd samuti olulisel määral kaardistatud. Muuhulgas avastati, et neid ühendab hõre tähtede sild.
Eriti suurt tähelepanu on Gaia pööranud meie vahetule naabruskonnale 100 parseki (336 valgusaasta) ulatuses, leides ja mõõdistades sellest üle 300 tuhande tähe täpse asukoha. See peaks olema kusagil 92% nende koguarvust. Allolevas simulatsioonis on näha kuidas neist 75 tuhat eeloleva 500 miljoni aasta jooksul Linnutee kettas liiguvad ja ajapikku laiali hajuvad.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar