kolmapäev, 2. detsember 2020

Arecibo teleskoop on hävinenud

Umbes samal ajal kui hiinlaste ambitsioonikas Chang'e 5 maandur eile õhtul Kuul maandus, sai Puerto Ricos asuv legendaarne Arecibo raadioteleskoop oma kurva lõpu. 57 aastat maailma suurima teleskoobi tiitlit kandnud üle 300 meetrise läbimõõduga instrument kukkus kokku vaevalt nädal peale seda, kui see kuulutati parandamatuks ning otsustati kontrollitud lõhkamiste teel lammutada.

Selline vaatepilt avanes teleskoobile eile õhtul.

Teleskoop kannatas selle aasta augustis ja novembris ulatuslikke vigastusi peale seda kui kaks selle tugikaablit katkesid. Et kaablid toestasid teleskoobi taldriku kohale riputatud ligi 900 tonnist instrumendiplatvormi, otsustati turvalisuse kaalutlustel selle parandamisest loobuda. Nüüd katkesid tõenäoliselt järelejäänud kaablid, kukutades platvormi 134 meetri kõrguselt alla teleskoobi alumiiniumpaneelidest kattele. Kõik juhtus observatooriumi juhtaja Ángel Vázquezi silme all ning olevat võtnud kusagil 30 sekundit. Vázquez on teleskoobiga töötanud viimased 43 aastat.

1963. aastal valminud ja kuni 2016. aastani maailma suurima teleskoobi tiitlit kandnud instrumendi panus vaatleva astronoomia arengusse on olnud asendatu. Näiteks 74. aastal avastati selle abil esimene binaarpulsar ning 92. aastal esimene eksoplaneet. Lisaks on teleskoop olnud kasutuses maaväliste raadiosignaalide otsimisel (SETI) ning 1974. aastal saadeti selle abil M13 kerasparve poole teele raadiotervitus võimalikele maavälistele tsivilisatsioonidele. Laiemale üldsusele peaks teleskoop tuttav olema mitmetest filmidest, nagu Kontakt, James Bond ja Salatoimikud.

Teleskoop enne lagunemist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar