neljapäev, 17. detsember 2020

Kuukivid jõudsid Maale

Vähem kui kuu aega tagasi startinud Hiina Chang'e 5 missioon on tõenäoliselt edukalt lõpule jõudnud. Eile õhtul jagas Hiina rahvuslik kosmoseadministratsioon fotot kapslist lebamas kesk puutumatut Siziwang piirkonna steppi Kesk-Mongoolias, mille sees 2 kuni 4 kilogrammi kive ja tolmu otse Kuult.

Peagi peaks sealsetel teadlastel avanema võimalus analüüsida materjali, mille vanus on vähemalt kaks korda väiksem, kui ükski teine proov, mis Kuult Maale toimetatud. See tähendab ühtlasi, et Hiina on liitunud eksklusiivse klubiga maadest, kellel on õnnestunud Kuult pinnast tuua. Varem on sellise asjaga hakkama saanud vaid USA (Apollo missioonid) ja Nõukogude Liit (Luna maandurid). Kusjuures proovide koguse poolest läks Hiina viimati 43 aastat tagasi Kuud külastanud Nõukogude Liidust kindlalt mööda.
Chang'e startis Kuu poole 23. novembril ja maandus sellel 1. detsembril. Juba paar päeva hiljem olid proovid kogutud ning proove kandev tõusur* naases Kuu orbiidile. Seal kandis see oma väärtusliku lasti edasi vastavasse kapslisse, mis toimetati nüüd tagasi Maale. Oma üsna keeruka missioonikirjelduse poolest meenutab Chang'e 5 kangesti USA mehitatud Apollo missioonide mooduleid ja etappe. Seepärast on ka paljud eksperdid veendunud, et juba peagi üritab Hiina viia Kuule juba mehitatud lennud, plaaniga sinna rajada alaline kuubaas. Kuigi sarnaseid plaane on väljendanud nii Venemaa kui USA, võib Hiina viimaste aastate energilisest ja edukast kosmosemissioonide loendist välja lugeda, et nemad võivad selle realiseerimisele lähemal olla kui ükski teine kosmoseriik.


Chang'e 5 missioonist oleme eelnevalt kirjutanud siin: https://www.astromaania.ee/search/label/Chang%27e%205?m=1
*tõusur - püüd uudissõnaks. Maanduri vastand.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar