laupäev, 19. detsember 2020

Aita Rahva Observatooriumil Eestis areneda!

Selle aasta augustis avas Harjumaal Munalaskme külas uksed üks väga huvitav asutus - Rahva Observatoorium Eestis. Annetuste toel endisest nõukaaegsest veetornist kolme aastaga täiesti korralikuks observatooriumiks renoveeritud tähetorni on nüüdseks külastanud juba peaaegu tuhat inimest. Nimelt saavad kõik astronoomiahuvilised käia seal ekskursioonidel ning oma silmaga läbi teleskoobi taevast uurida. Ettevõtmise juhiks on olnud Baltimaade peamiselt vene keelt kõnelevaid astronoomiahuvilisi koondava Baltic Astronomy Club'i liige Vladimir Goman.

Nüüd annab Rahva Observatoorium teada, et üks nende Läti sõber on neile vahepeal kinkinud ühe päris võimsa Ritchey–Chrétien tüüpi peegelteleskoobi, läbi mille avaneks tähtede poole juba hoopis teisest klassist vaade. Paraku puudub neil aga sellist teleskoopi kandev monteering ehk mootorite, telgede ja laagritega varustatud mehhanism, mis teleskoopi suunab ja vaadeldaval objektil hoiab. Et teleskoop on raske, peab päris võimas olema ka monteering ning võimsusega kaasneb kallidus. Monteeringu hind koos paigaldusega viiekorruselise torni tippu on päris soolased 48 000 eurot. Tänu observatooriumi eestvedaja pingutustele on neil õnnestunud Leader projekti kaudu saada toetust 27 500 eurole, juhul kui neil õnnestub ülejäänud 22 500 eurot niiöelda enda taskust leida. Goman tunnistab, et padja alla on tal kogunenud 5000 eurot, kuid puudu jääb ikkagi krõbedad 15 500 eurot. Mida teha?

Veel 27 nappi päeva on meil kõigil võimalus minna Hooandja lehele ning aidata üheskoos Munalaskme observatooriumil monteeringu soetamiseks vajaminev raha kokku saada. Sellega täidame me esiteks nende pikajalise unistuse ning teiseks avaneb meil kõigil peale seda võimalus observatooriumi külastades taevast uurida juba päris eeskujuliku optika abil. Kusjuures monteering on nii võimas, et sinna saab samaaegselt külge panna koguni kolm teleskoopi ning võimalikuks võib osutuda nende abil tulevikus ka juba astronoomiaalasele teadustööle kaasa aidata.


Praegu on nende lõplikust eesmärgist puudu veel peaaegu 10 tuhat eurot. See tähendab, et kui näiteks tuhat inimest otsustaks igaüks anda 10 eurot - umbes ühe keskmise prae hind restoranis - võiks neil see raha juba homme koos olla. Monteeringu saaks ära tellida ja juba peagi saaks seda enda silmaga vaatama minna. Mis arvate? Kas teeme ära?
Palun jagage!
Toeta projekti Hooandja.ee keskkonnas:
Fotod pärinevad Rahva Observatoorium Eestis facebooki lehelt, mille leiab siit:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar