esmaspäev, 19. juuli 2021

Hubble kosmoseteleskoop on elus!

Ligi kuu aega on astronoomiahuvilised üle kogu planeedi närviliselt küüsi närinud, kartes, et üks inimkonna parimaid ja kuulsamaid teleskoope - Hubble kosmoseteleskoop - on lõplikult oma optilised kõrvad pea alla pannud. Tänu NASA inseneride ja teadlaste pingutustele on meil aga rõõm teatada, et Hubble on saadud viimaks töökorda ning selle missioon meid ümbritseva maailmaruumi uurimisel saab vähemalt mõnda aega jätkuda.

Seekordsed probleemid Hubblega algasid 13. juunil, kui see sisenes turvarežiimi ning kõik katsed seda äratada luhtusid. Üsna kähku tehti kindlaks, et probleem seisneb teleskoobi juhtarvutis (payload computer), mille ülesandeks on juhtida 500 kilomeetri kõrgusel orbiidil tiirutava teleskoobi teadusinstrumente ning valmistada ette nende poolt kogutud andmeid maapinnale saatmiseks. Näis, et see on teadmata põhjusel ennast välja lülitanud.


Esimesed testid juhtarvuti varuarvutiga näitasid aga, et probleem ei ole mitte arvutis endas, vaid milleski muus. Seega tühipaljas varuarvutile ümber lülitamine viga ei parandaks (Hubblel on praktiliselt igale süsteemile olemas täielik varussüsteem). Mõned päevad tagasi tuvastati viimaks, et viga on tõenäoliselt juhtarvuti küljes asuva voolukontrolleris, mille ülesandeks on varustada arvutit pideva 5 voldise pingega. Kui pinge kontrolleri rikke tulemusel langes, lülitas seda pinget jälgiv süsteem varuarvuti igaks juhuks välja. Tänu sellele, et varuarvutil on omakorda olemas kõik selle tööd toetavad komponendid, otsustati see paar päeva tagasi aktiveerida ning nüüdseks on Hubble taaskord täiesti töökorras. Jääb üle vaid ükshaaval teadusinstrumendid tagasi tööle lülitada ning vaatlusprogrammid taastada.
Märke üle 31 aasta orbiidil veetnud Hubble paratamatust vananemisest on nüüdseks aga kogunenud juba päris palju ning juhul kui selle varujuhtarvutiga peaks midagi juhtuma, siis maapinnalt me enam midagi teha ei saa. Kui algselt oli Hubble disainitud olema teenindatav toonaste USA kosmosesüstikute poolt, siis peale nende pensionile saatmist 2011. aastal on Hubble jäetud omapäi. Võimet teleskoopi füüsiliselt parandada ei ole seega ei NASA-l ega ühelgi teisel kosmoseagentuuril või -ettevõttel. Paljud hoiavad pöialt, et see võiks vastu pidada vähemalt seni, kuni üles saadetakse Hubble mantlipärijaks peetav James Webb nimeline kosmoseteleskoop, mida on ehitatud alates 1996. aastast ning mille maksumuseks on kujunenud juba kümmekond miljardit dollarit. James Webb peaks praeguste plaanide kohaselt kosmosesse jõudma selle aasta novembris.
All video Hubble fotost, mis koosneb 1,5 miljardist pikslist ja millel on näha osakest Andromeeda galaktikast. Tegemist seni kõige teravama fotoga meile lähimast hiidgalaktikast.

Fotot saab ise zoomida siin (olenevalt teie internetiühenduse kiirusest tuleb olla kannatlik): https://esahubble.org/images/heic1502a/zoomable/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar