pühapäev, 18. juuli 2021

Kosmoseprügi Eestimaa taevas

Autor: Üllar Kivila 15. juuli varahommikul kella 1:25 paiku sai Eesti taevas näha huvitavat nähtust, mis õnnestus ka Kundast üles filmida. Leidsime selle filmi kolm päeva hiljem Ilmahuviliste grupist (jagatud autori loal, link: https://www.facebook.com/100002079097502/videos/1547566895636629/). Sama nähtuse nägemise kohta kirjutas meile otse sõnumitesse kaks inimest veel, kuid et neil midagi visuaalset näidata polnud, siis jäi ennist postitus tegemata

Kirjelduste ja visuaali järgi tundub üsna kindlalt tegemist olevat Maa atmosfääri kukkudes laguneva ja põleva kosmoseprügiga. Miks nii arvame? Meteoori kohta liigub objekt liiga aeglaselt - Maa orbiidilt atmosfääri sisenevad satelliidid liiguvad umbes 7-8 km/s, Maaga kokku põrkavad meteoorid aga tüüpiliselt mitukümmend km/s. Ka tükkideks pudenemine on rohkem omane lagunevale satelliidile, meteoorid paistavad pigem kiire sähvatusena.

Ala ja liikumissuund, mille kohal kosmoseprügi langemine toimuda võis. Suund Kundast on videolt tuvastatud, kauguse vahemik vastab objekti asumisele 50-100 km kõrgusel. Lisakommentaarid teistelt, kes ka seda nägid on teretulnud, sest see asukoha määratlus on parimal juhul oletuslik.
Paraku ei õnnestunud meil otsimisest hoolimata tuvastada, millega täpsemalt tegu olla võis - aeg, koht ja suund ühegi suuremates kataloogides oleva tuntud objektiga ei kattunud, kuid see pole ka kuigi üllatav - Maa orbiidil on nimelt tohutus koguses prügitükke - kasutatud raketiastmeid, purunenud satelliitide tükke ja palju muud, millest sugugi mitte kõik kataloogitud ei ole. Hinnanguliselt langeb iga päev maale üks kuni mitu tükki inimtekkelist kosmoseprügi. Valdav enamik langevast materjalist põleb 100-50 km kõrgusel ära ning maapinnani jõuab suuri tükke harva.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar