reede, 19. jaanuar 2024

Jaapani kuundur suundub Kuule kuunduma

Käimas on tõsine võidujooks Kuule. Alles kirjutasime USA kuumaandurist Peregrine, mis paraku kütuselekke tagajärjel kunagi oma sihtkohta ei jõua (vt. paar postitust tagasi). Eesti aja järgi täna kell 17:20 üritab aga Kuul maandumist Jaapani kosmoseagentuuri (JAXA) maandur nimega SLIM, mis startis meie kaaslase poole teele juba eelmise aasta septembris. Edu korral saaks Jaapanist viies riik, mis on suutnud Kuul pehmelt maanduda (Nõukogude Liidu, USA, Hiina ja India järel).

Kunstniku nägemus SLIMist Kuul.

SLIMi, mis on lühend inglisekeelsest fraasist Smart Lander for Investigating Moon (nutimaandur Kuu uurimiseks), omapäraks teiste sarnaste masinate kõrval on selle ülitäpne navigatsioonisüsteem. Kasutades oma kaameraid võrdleb see pidevalt Kuust teiste sondide abil tehtud eelnevaid kõrglahutuslikke fotosid eesmärgiga autonoomselt maanduda 100 meetrise täpsusega etteantud koordinaatidele. Seniste erinevate maandurite (või siis kuundurite) täpsus on olnud mõned ruutkilomeetrid. Isegi inimese poolt juhitud Apollo 11 Eagle maandurile oli maandumiseks ette nähtud 20 kilomeetri pikune ja 5 kilomeetrit lai koridor. Sellel põhjusel Kuusnaipri hüüdnime kandva SLIMi edu korral võib sellisest süsteemist saada järgmise põlvkonna kuumaandurite standard.

SLIMi maandumispaik Kuul.

JAXA, Sony ja Tomy Co poolt väljaarendatud minikulgur, mille suurust võiks võrrelda apelsiniga ning millel on kaks poolkera kujulist ratast.

Suhteliselt tagasihoidlikus mõõdus SLIM kannab lisaks mitmele teadusinstrumendile kaht minikulgurit. Klassikaliste rataste asemel kasutab neist esimene liikumiseks hüppamist ja teine pallina veeremist. Mõlemad on varustatud kaameratega.

SLIMi maandumispaigaks on tasandik Nektari mere lähistel 270 meetrise läbimõõduga Shioli kraatri kõrval. Kraater ise asub omakorda suurema 98 kilomeetrise läbimõõduga Cyrilluse kraatri sees.
Möödunud aasta aprillis üritas Kuul maandumist ettevõtte ISpace maandur Hakuto, mis paraku lõppes ebaõnnestumisega. Sellest kirjutasime siin: https://www.astromaania.ee/.../jaapani-ispace-ettevote...
SLIMi asukohta reaalajas ja maandumist otseülekandes saab jälgida siit: https://www.youtube.com/live/I8cb9VjAVMk?si=fRWl5Sc5SpAyeLu

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar