kolmapäev, 3. jaanuar 2024

Maa on Päikesega periheelis

Tänasel külmal ja päikesepaistelisel päeval tähistame päikeselähist ehk periheeli ehk päeva, mil Maa asub Päikesele aasta lõikes kõige lähemas punktis. Täpsemalt asus ööl vastu tänast kell 3:38 Maa Päikesest 147 100 632 kilomeetri kaugusel ehk ümmarguselt 5 miljonit kilomeetrit lähemal kui poole aasta pärast afeelis, kui tiirleme oma kodutähest 152 099 968 kilomeetri kaugusel. Maisete standardite järgi võib 5 miljonit kilomeetrit tunduda kujutlematu vahemaana (12x Kuule ja tagasi), aga suhtelise arvuna on muutus üsna tühine - meie planeedi orbiit ümber Päikese on praktiliselt ümmargune.

Saksa astronoom Johannes Kepleri planeetide liikumist kirjeldavatele seaduste kohaselt peab Maa Päikesele lähemal asudes liikuma kiiremini kui kaugemal. Tõepoolest, Maa orbitaalkiirus jaanuari alguses on 30,3 kilomeetrit sekundis ehk ligi 1 kilomeeter sekundis kiiremini kui juulis. See tähendab ühtlasi, et põhjapoolkera talv on ka keskmiselt viis päeva lühem kui suvi. Kuigi kindlasti paljudele see nii ei tundu.
Päikesele lähemal asumine teeb ta meie taevas ka 3,3 protsenti läbimõõdult suuremaks kui juulis ning Maa saab tervikuna kusagil 7 protsenti rohkem päikesekiirgust. Näilise suuruse muutumist on võimalik ka ise koduste vahenditega testida. Näiteks kui teha täna ja juuli alguses päikesekettast sama kaamera, objektiivi ja suurendusega foto ning neid hiljem võrrelda.
Meil pole veel õnnestunud sellist katset ise teha (ka täna jääb see meil paraku vahele), kuid all näeb illustratsiooni, kuidas see välja võiks näha. Illustratsiooni aluseks on üks meie lõppenud aasta juulis tehtud foto Päikesest, mis on poolitatud ja üks pool 3,3 protsenti väiksemaks kahandatud. Võltsvärvides foto koosneb kusagil sajast parimast kaadrist, teleskoop Bresser Messier NT-203, kaamera ZWO ASI071MC pro, monteering EQ6R-PRO, päikesefilter Baader ASBF. Fotode liitmiseks, timmimiseks ja lõikamiseks kasutasime programme PIPP, Autostakkert, Registax ja Photoshop.


Ühtlasi tasub pilk peale visata meie ülevaatele jaanuari tähistaevast, mille leiab Imelise Teaduse uusimast numbrist või veebist:
https://www.imelineteadus.ee/tahistaevas-eesti-kohal.../

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar