esmaspäev, 8. jaanuar 2024

Vulcan Centauri esmalend

Pühapäeval startis Floridast esimest korda ULA (United Launch Alliance) kaheastmeline Vulcan Centaur rakett. Tegemist on kauaoodatud asendusega Atlas ja Delta rakettidele. 61,2 meetrit kõrgest ja 5,4 meetrit laiast raketist saab sarnaselt oma eelkäijatega põhiline stardisüsteem USA kaitse- ja luurejõudude satelliitidele ning see hakkab tõenäoliselt mängima tähtsat toetavat rolli NASA püüdes naasta mehitatud lendude ja lõpuks alalise mehitatud baasiga Kuule.

Vulcan Centauri edukas start

Vulcani lend ja trajektoor. Foto on tehtud väga pika säriajaga.

Esimese lastina kandis rakett USA eraettevõtte Astrobotic Technology ehitatud kuumaandurit Peregrine, mille ülesandeks oleks olnud toimetada Kuu pinnale kaks pisikest kulgurit ja mitu erineva riigi poolt arendatud teaduslikke instrumente (ning 66 kosmosega seotud inimese kremeeritud jäänused või DNA proovid). Paraku selgus juba mõned tunnid peale starti, et Peregrine lekib kütust, mistõttu on turvaline maandumine Kuu pinnale praeguseks hetkeks välistatud. Peregrine näol on tegemist esimese USAs ehitatud kuumaanduriga peale Apollo mehitatud missioone.

Astrobotic Technology on üks mitmest eraettevõttest, mis valiti NASA poolt Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programmi, mille ülesandeks on toetada regulaarsete Maa-Kuu vedudega NASA Artemise programmi. Järgmine, Intuitive Machines poolt ehitatud Nova-C maandur peaks Vulcan Cenaturi pardal startima veebruari lõpus. Kokku on programmi raames hetkel ette nähtud 8 kuumissiooni.

Peregrine kuumaandur.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar