kolmapäev, 10. jaanuar 2024

Curiosity vaated Marsile koos heliga

Vaade Marsi Gale kraatrile ja selle keskel 5,5 kilomeetri kõrgusele küündivale Mount Sharpile (tõlkes Terav mägi) läbi Curiosity marsikulguri kaamerate. Tegemist ei ole tehniliselt videoga, vaid liikuvate vaadetega Curiosity kõrglahutuslikele fotodele ja fotomosaiikidele. Taustal on kuulda Curiosity noorema kaksiku Perseverance kulguri poolt Jezero kraatris salvestatud marsituulte vingumist. Curiosityl endal mikrofoni ei ole.

154 kilomeetrise läbimõõduga Gale kraater oli tõenäoliselt miljardite aastate eest täidetud veega. Väikeauto mõõtu Curiosity on kraatri setete poolest rikkaliku põhja ja selle kohale kõrguvat mäge uurinud juba 2012. aasta augustist peale. Kulguri üheks peamiseks missiooniks ongi olnud hinnata Gale kraatri kunagist keskkonda potentsiaalse elu tekke vaatenurgast.
Ennetamaks vandenõuteoreetikute kulunud väiteid, tuleks igaks juhuks mainida, et fotode tonaalsus (white balance) on meelega seatud meenutama maiseid valgustingimusi. Selle tulemusel paistab sealne taevas koduselt sinakas. Selle põhjuseks on, et Marsi tegelikult punakaspruuni ja hämara taeva all paistab terve maapind praktiliselt ühevärviline ning maisetel geoloogidel (kes on õppinud ja treeninud planeedil Maa) on väga raske hinnata Curiosity fotodelt erinevate kivimite tüüpe ja geoloogiliste kihtide esinemist. Koduste valgustingimuste matkimisel on seega väga inimlik põhjus.
Curiosity fotode töötlemata toorfailidega saab soovi korral tutvuda siin (hetkel leiab neid sealt ligemale 600 tuhat): https://mars.nasa.gov/msl/multimedia/raw-images/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar