reede, 19. jaanuar 2024

Teleskoobivaatlus Tõraveres

Täna õhtul algusega kell 19 räägib Tartu Ülikooli astronoom Taavi Tuvikene Tõravere observatooriumis* üksikasjalikult meie talvetaeva kõige heledamast ja tuntumast täheparvest Taevasõelast (teiste nimedega Plejaadid, M45 või Subaru). Tähtede õhtu nimelise ürituse info leiab siit: https://facebook.com/events/s/tahtede-ohtu-toraveres-taevaso/1014014776330735/

Aasta esimestel päevadel Tõrvast pildistatud Taevasõel (M45).
Kasutatud tehnika: Teleskoop Sharpstar EDPH61 III, monteering EQ6R-PRO, kaamera ASI071MC Pro. 60x120sek + 47x240sek(+50 flat, 50 dark flat, 50 dark), gain 90, offset 0, filter Optolong L-Pro. Gideeritud. PHD2, N.I.N.A, PixInsight.
Täissuuruses (meie Astrobin kontol): https://www.astrobin.com/full/91r029/0/

Et teooria ei jääks ilma vaatleva praktikata, on sündmuse raames oma hobiteleskoobiga vaatlust teostamas ka Tõrva Astronoomiaklubi. Loengu või suure hulga huviliste olemasoleval mitme loenguga paralleelselt vaatleme üheskoos kõnealust Taevasõela, üle poole valgustatud Kuud ja planeet Jupiteri. Huvitaval kombel asuvad täna kõik need kolm heledat objekti enam-vähem sirgelt lõunataevas reas - Taevasõel vasakul, Kuu keskel ja Jupiter paremal.

Kuvatõmmis rakendusest Stellarium, mis näitab, et täna õhtul on Taevasõel, Kuu ja Jupiter huvitaval kombel kõrgel lõunataevas reas.

Tõrva Astronoomiaklubi teleskoop vaatlemiseks. Pildistamiseks on meil veidi teine tehnika.

Vaatlus algab kell 19 niinimetatud suure teleskoobi torni kõrval ja kestab kusagil kella 21ni. Hetkel lubavad ilmaprognoosid õhtul Tõravere kohale vahelduvat pilvisust. Enese väga soojalt riidesse panek on tungivalt soovitatav.
Kuna teleskoobist sisse üle ühe inimese korraga vaatama ei mahu, siis vahepeal saab külastada tornis sees asuvat (sooja) Stellaariumi ja uudistada põhjamaade suurimat optilist teleskoopi (millest paraku täna läbi vaadata ei saa). Lisaks saab sisse astuda torni kõrval asuvasse kosmosepunkrisse.
Näeme seal!
*Observatoorium Tõraveres kannab ametlikku nime Tartu ülikooli observatoorium.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar