neljapäev, 27. august 2020

Luige tähtkuju tegelik võimsus

Selle värvilise mosaiigi tegemiseks jupikesest Linnuteest kulus astrofotograaf Alistair Symonil 22 erinevat kaadrit summeeritud säriga 180 tundi. Tulemuseks ülesvõte, mille ulatus taevas on muljetavaldavad 24 nurgakraadi ehk umbes poolsada täiskuu läbimõõtu.


Foto ülemise osa keskel särab ülihiid Deeneb, mis kuulub meil suvel ja sügisel kõrgel pea kohal paistvasse Luige tähtkujusse. Sellest alla ulatub Põhja-Söekoti nimeline piklik tume udukogu. Deenebist vasakul paistavad heledad tähetekkest pakatavad NGC 7000 ja IC 5070 ehk Põhja-Ameerika ja Pelikani udukogud. Paremalt leiab vilunud silm veel mitmeid omapäraseid, aga vähem tuntud udukogusid ja täheparvi.
Foto alumises poolest vasakul paistab kerajas Loori udu, mille näol on tegemist 10 kuni 20 tuhat aastat tagasi lahvatanud supernoova jäänukiga. Umbes 2400 valgusaasta kaugusel asuv ja kusagil 65 valgusaasta laiust ala hõlmav ikka veel paisuv pilv hajub tulevaste aastamiljonite jooksul täielikult, rikastades lugematuid järgmiste põlvkondade tähti ja nende ümber tiirlevaid planeete raskete elementidega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar