reede, 24. juuli 2020

Foto planeetidest teise tähe ümber

Astronoomidel on õnnestunud otseselt pildistada kaht hiiglaslikku eksoplaneeti, mis tiirlevad ümber verinoore tähe. Kuigi eksoplaneete on suudetud ka varem pildistada, on senini õnnestunud pildi peale saada vaid üks tähe ümber tiirlev maailm korraga.
Kõnealuse süsteemi tähis on TYC 8998-760-1 ning see asub meist umbes 300 valgusaasta kaugusel - Linnutee mõõtmeid arvestades on see kiviviskekaugus. Süsteemi vanuseks pakutakse kõigest 17 miljonit aastat, mis tähendab, et see on kosmilises ajaskaalas alles äsja tekkinud. Võrdluseks arvatakse meie Päike olevat kusagil 4,6 miljardit aastat vana.

Fotol on suurim laik täht ja nooltega on tähistatud planeetide asukohad. Teised täpid on taustale jäänud kaugemad tähed.
Foto tegemiseks kasutati Euroopa Lõunaobservatooriumi poolt juhitud Väga Suurt Teleskoopi Tšiilis, mis koosneb tegelikult neljast 8,2 meetrise peapeegliga teleskoobist. Sellega nähtavad planeedid tiirlevad enda tähest 160 ja 320 korda kaugemal kui Maa Päikesest ning ületavad massilt Jupiteri vastavalt 14 ja 6 korda.
Kuigi need kaugused ja massid on Päikesesüsteemis esinevatest oluliselt suuremad ja võimsamad, peetakse TYC 8998-760-1 meie kodusüsteemi nooreks analoogiks. Praegune vaatlustehnika ei luba küll maa-sarnaste pisemate kiviplaneetide otsest pildistamist, kuid see ei tähenda, et neid ka antud süsteemis leiduda ei võiks. Elu teket aga sellises nooruses tähe ümbert loota ei maksa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar