kolmapäev, 22. juuli 2020

Tõrva Astronoomiaklubi ja komeet Aktuaalses Kaameras

Ööl vastu eilset liitus Tõrva Astronoomiaklubi improviseeritud teleskoobivaatlusega ERR-i võttegrupp, kelle jäädvustusi meie pingutustest tabada kuulsat komeeti saab näha täna õhtusest Aktuaalse Kaamera (21:00) uudistesaatest. Fotosid läbi teleskoobisilma, mis jäävad vähemalt selle komeedi puhul tõenäoliselt viimasteks, saab aga näha siit ja kohe. Lisaks paar pilti lõunataevas säravatest hiidplaneetidest.
PS: Ka tänasest Postimehe lehenumbrist leiate üht-teist huvitavat komeet C/2020 F3 (NEOWISE) ja selle suguvendade kohta nii meie kui meie sõbra astronoom Tõnis Eenmäe sule läbi.




Aktuaalse Kaamera komeedilugu saab näha alloleva video viimase loona.



Komeet C/2020 F3 (NEOWISE). Foto on saadud 18 kaadri ladumisel ISO 1200, säri 6s, fotokas Sony α7, läbi 203mm/1200mm Newton teleskoobi. Autor: Egon Bogdanov
Komeedi vastastaevas paistvad hiidplaneedid Saturn (vasakul) ja Jupiter, millest viimase kuulus Punane Suur Laik oli selleks ajaks meie poole pööratud.

Kujutiste saamiseks kulus kummastki paarsada fotot. Hiljem on need mugavuse mõttes ühesse kaadrisse asetatud. Tegelikult taevas nad nii lähedal (veel) ei asu ning nende suhtelised kaugused Maast on Saturni puhul 1,5 miljardit ja Jupiteri puhul 771 miljonit kilomeetrit. Jupiter on lihtsalt nii suur.
Mõned teleskoobivaatluse koha pealt kahjulikud, kuid ERR'i jaoks vajalikud katteplaanid...
Silmale raskestimärgatav komeet on fotol raskesti möödavaadatav. Sest silm ei ole kaamera. Pange tähele ka võimsalt paistvat Suure Vankri asterismi. Foto: Egon Bogdanov

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar