laupäev, 18. juuli 2020

Lähimad fotod Päikesest

Avaldatud on lähimad fotod meie kodutähe pinnast, mis tehti sellest kõigest 77 miljoni kilomeetri kauguselt. See on umbes poole lähemal kui Maa ja Päikese vahemaa.
Veebruaris startis USA Cape Canaverali kosmodroomilt NASA/ESA koostöös valminud Solar Orbiter nimeline päikesesond. Lühendatult SolO'ks nimetatud ja pilgeni teadusinstrumente täis topitud sondi eesmärgiks on asuda Päikese lähiorbiidile, kust see hakkab muuhulgas uurima meie kodutähe magnetvalja, päikesetuule tekkemehhanisme ja selle intensiivsuse muutusi ajas.
Näide ühest nanopurskest. All vasakus nurgas on Maa suuruse võrdlus.
Juulis keskel saavutas sond oma esimese periheeli ehk selle väljavenitatud orbiidi lähima punkti Päikesele. Samal ajal pandi salvestama ja uurima selle kõik 10 teaduslikku instrumenti, sealhulgas kuus erineva eesmärgiga kaamerat. Tulemuseks fotod, milliseid pole inimsilm veel näinud (kuigi teised sondid on Päikesele lähemal asunud, ei ole ükski neist kandnud kaameraid, mis vaataksid otse Päikesesse).
Esimestelt fotodelt on näha Päikese pinnal veiklevaid lugematuid pisikesi purskeid, mida kutsutakse nanopurseteks või hellitavalt "lõketeks". Sõna pisikene on siinkohal muidugi suhteline liialdus, kuna nende mõõtmeid saab tõenäoliselt võrrelda Austraalia mandri või meie terve planeediga, kuid hiiglaslikest päikesepursetest on nad miljoneid või isegi miljardeid kordi väiksemad. Teadlased loodavad, et just nende lõkete uurimine aitab lahendada Päikese pinna ja krooni vahelise temperatuuride erinevuse müsteeriumi. Nimelt on Päikese kroon 300 korda kuumem kui selle pind ning sellist veidrat erinevust tekitav mehhanism siiani tundmatu.
Valik nanopurskeid.
Tulevatel aastatel jätkab Solar Orbiter oma silmuseid meenutaval orbiidil Päikesele üha lähemale nihkumist, kuni viimaks peaks see sõitma selle pinnast umbes 42 miljoni kilomeetri kauguselt mööda - see on vähem kui kolmandik Maa-Päikese vahemaast ning lähemal kui planeet Merkuuri orbiit. Sondi järgmine lähenemine Päikesele peaks aset leidma järgmise aasta alguses.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar