esmaspäev, 6. juuli 2020

Saturni müstiline kuusnurk

49 aastat tagasi, siis kui nüüdseks legendaarsed Voyageri kosmosesondid esmakordselt hiidplaneet Saturni külastasid, avastasid nad selle põhjapooluselt mõistatusliku moodustise - tumeda kuusnurga, mille külgede pikkus on tuhandeid kilomeetreid suurem kui planeet Maa läbimõõt. 2004. aastal jõudis Saturni juurde üliedukas Cassini-Hygens missioon, mis uuris kuusnurka lähemalt ning pikema aja jooksul. Vaatamata sellele ei ole astronoomidel endiselt täielikku seletust selle tekkele ega nähtavasti väga pikale elueale. Näiteks veidral kombel näis see 2012. aasta septembri ja 2016. aasta novembri vahel muutuvat sinakast toonist kuldseks. Mõned arvavad, et tegemist võib olla aastaaegade vaheldumisest tingitud efektiga. Kuusnurga ja radari abil planeedi sisemuse pöörlemist mõõdistades on leitud, et mõlemad pöörlevad sama perioodiga - 10 tundi 39 minutit ja 24 sekundit. Lisaks on kuusnurga keskel möllamas tohutu polaarpööris, mille leiab ka Saturni lõunapooluselt, kuid seal pole kuusnurksest moodustisest jälgegi.
2012. aasta foto Saturni põhjapoolusest Cassini sondi poolt. Lähi-infrapunas pildistatud ja võltsvärvides fotol on sinakad toonid madalamad piirkonnad ja rohekad kõrgemad. Saturni võimsad rõngad on sügavsinisena näha foto paremas nurgas.
Juhtiv seletus kuusnurgale on, et see on mingit sorti seisulaine, mille on tekitanud gaasihiiu erinevatel kiirustel liikuvad atmosfäärikihid. Seda hüpoteesi toetavad eelkõige laborikatsed, kus eri kiirustel pöörlevate veekeeristega on suudetud luua kolme, kuue ja kaheksanurkseid geomeetrilisi kujundeid.
Lisaks sondidele on Saturni kuusnurka suudetud pildistada ka Hubble kosmoseteleskoobi ja Maal asuvate teleskoopidega. Seda siis kui selle põhjapoolus on Maa perspektiivist meie poole pööratud. Isegi amatöörastronoomidele pole olnud see võimatu ülesanne ning ka eelseisva Saturni vastasseisu ajal on vaade hiidplaneedi põhjapoolkerale avatud. Pööris, mlle sisse mahuks ära neli Maad, näib olevat jäänud siiani muutumatuks.
Cassini erinevates lainepikkustes foto kuusnurgast, mis näib ulatuvat kuni 300 kilomeetri kõrgusele ülejäänud planeedi pinnast. Selle keskel on näha võimast polaarpöörist.
Cassini võltsvärvides lähivõte Saturni põhjapoolkera polaarpöörisest, kus puhuvad sadu kilomeetrit tunnis liikuvad tuuled.

2012. ja 2016. aasta vahel oli kuusnurk muutunud sinakast kuldseks. Samal ajal saabus Saturni põhjapoolkerale suvi.
Hubble kosmoseteleskoobi vaade Saturnile eelmise aasta juunis. Ülal on hästi näha selle kuusnurkset moodustist.
Cassini 2014. aasta foto Saturni põhjapoolusest.
Esimeste amatöörastronoomidena suutsid Saturni kuuskanti pildistada Austraalia abielupaar Darryl Pfitzner Milika ja Patricia Nicholas 2013. aastal, kui planeedi põhjapoolus oli üle pika aja Maalt nähtav.

Foto on meie poolkeralt nähtuga võrreldes "tagurpidi".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar