teisipäev, 7. juuli 2020

Komeet NEOWISE C/2020 F3 on meie põhjataevas silmaga nähtav

Aasta alguses ja kevadel prognoositi, et kaks vastavastatud komeeti - ATLAS ja SWAN - võivad meie õhtutaevas silmaga nähtavaks muutuda, pakkudes meile vaatepilti, mida pole põhjapoolkeralt aastakümneid nähtud. Paraku lagunesid mõlemad sabatähed Päikesele liginedes pisemateks kildudeks ning hääbusid kiiresti peale seda. Nüüd aga näib, et kolmas avastatud komeet on viimaks täide viinud lubaduse, mida selle eelkäijad täita ei suutnud.
27. märtsil avastati NASA kosmoseteleskoobi NEOWISE poolt nüüdseks sama hüüdnime kandev komeet tähisega C/2020 F3, mis asus sellel hetkel Päikesest ligi 300 miljoni kilomeetri kaugusel ning oli näiliselt heleduselt +17 magnituudiga*. See on kusagil 25 tuhat korda nõrgem kui tuhmim silmaga nähtav täht. Prognoosid selle heleduse kasvu kohta jäid enamasti pessimistlikuks ning arvati, et tegemist saab olema järjekordse teleskoobi-komeediga. Kuid mida lähemale jõudis komeedi ennustatav periheel ehk selle orbiidi lähim punkt meie kodutähele, seda kiiremini ja ootamatult näis selle heledus kasvavat.
Tartu astrofotograaf Viljam Takis tegi selle foto komeedist täna öösel kell 01.30 Tartu piiril. https://www.facebook.com/pages/category/Artist/Viljam-Takis-Photography-877366082605801/
NEOWISE jõudis periheeli 3. juulil, kui see asus sellest umbes 43 miljoni kilomeetri kaugusel (lähemal kui Merkuuri keskmine kaugus Päikesest). Tähele nii lähedal asudes oli selle enamasti jääst ja tolmust koosnev pind paljastatud üle pooletuhande kraadisele kuumusele, kuid nähtavasti suutis see selle käigus terveks jääda ning nüüdseks on sellele tekkinud ka klassikaline saba või sabad, mis koosnevad tolmust ja gaasist.
Marybeth Kiczenski, Chicagos.
Juba paar päeva enne perhiheeli teatasid mõned USA Arizona kõrbes asuvad amatöörastronoomid, et nad suudavad komeeti palja silmaga varajases hommikutaevas näha. Nüüdseks on samasugused teated tulnud üle kogu põhjapoolkera. Kuigi NEOWISE kaugeneb tänaseks iga minutiga Päikesest ning peaks seega oma heleduses kaotama, näib juhtuvat midagi vastupidist. Mõned komeedieksperdid on pakkunud, et võibolla vallandas periheel komeedi pinnal väljapurske, mille käigus paiskub selle sisemusest välja aurustunud vett ja tolmu, suurendades mõõtmetelt selle koomat (komeedi ümber moodustuv hiiglaslik ajutine atmosfäär) ja saba. Komeedi heledus on nüüdseks kasvanud kuhugi +1 magnituudi kanti ning peaks heade vaatlustingimuste korral olema ka meie taevas silmaga nähtav.
Kus ja millal komeet NEOWISE näeb?
Et praegu asub komeet Veomehe tähtkuju alumises servas, on selle parimaks vaatlusajaks tund või paar enne päikesetõusu kirdesuunas. Kusjuures selle kõrgus on lähipäevil vaid 8-10 kraadi. Asja ei tee paremaks, et meie juulikuu ööd on veel väga valged, mis tähendab, et suhteliselt tuhmi komeeti on koidusärast päris raske üles leida. Pisema teleskoobi, hea binokli või kaameraga peaks see aga siiski õnnestuma. Ühe umbkaudse orientiirina võib kasutada öödel põhjataevas säravat heledat Kapellat, mille all ja vasakul sabatäht lähiöödel asub.
Petr Horálek, Tšehhis.
Käesoleva nädala jooksul iigub NEOWISE Veomehest Ilvese ja Ursa Majori (Suure Vankri) tähtkujude suunas ning tõuseb taevas üha kõrgemale. See tähendab ühtlasi, et hetkel veel pigem hommikutaevas nähtav komeet peaks juuli keskpaigaks nihkuma õhtutaevasse. Maale kõige lähemasse punkti jõuab komeet 23. juulil, asudes meist siis umbes 103 miljoni kilomeetri kaugusel. Hetkel on veel raske öelda, kas ta näiv heledus on selleks ajaks tõusnud või langenud.
NEOWISE täpse asukoha leidmisel tuleb kasuks antud interaktiivne taevakaart, kuid ärge unustage sealt oma asukohta ja soovitud kellaaega seadistamast: https://theskylive.com/planetarium?obj=c2020f3
Andke kindlasti teada, kui komeeti oma silmaga märkate ning saatke meile ka enda tehtud fotosid.
Daniel Korona, Mehhikos.
*suurim näiline heledus ehk magnituud on logaritmine skaala taevas paistva taevakeha näiva suuruse määramiseks. Ebaintuitiivselt käib see tagurpidi, mis tähendab, et mida väiksem arv seda heledam. Näiteks Päike on selle järgi -26, täiskuu -12,9, Veenus -4,14, Jupiter -2,2, Siirius -1,47, Vega +0,03, Andromeeda galaktika +3,44, Uraan +6,03. Sealt edasi üle +6,5 muutub objekt nii nõrgaks, et keskmine inimene ei suuda seda enam silmaga eristada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar