neljapäev, 23. juuli 2020

Marsile startis hiinlaste kulgur

Täna hommikul startis Hiinast Wenchang kosmodroomit Tianwen-1 nimeline missioon, mille eesmärgiks on poole aasta pärast jõuda planeet Marsi orbiidile ja lõpuks seal ka maanduda. Tegemist on esimese Hiina täiesti iseseisva marsimissiooniga ning see koosneb Marsi orbiidile jäävast sondist, maandurist ja selle sees reisivast marsikulgurist. Nii ambitsioonikat kooslust pole veel enne katsetatud.

Tianwen-1 peaks punase planeedini jõudma järgmise aasta veebruaris, kus see jääb esialgu paariks kuuks orbiidile tiirutama. Sealt täpsema maandumispaiga välja luuranud, peaks maandur/kulgur suunduma kuhugi Marsi Utopia Planitia nimelise hiiglasliku tasandiku poole. Pehmelt planeedi pinnale jõudes, veereb sellest välja 250 kilogrammine päikeseenergial töötav kulgur, mis hakkab ümbrust lähemalt uurima. Kulguri eeldatavaks elueaks plaanitakse 90 marsipäeva ehk sol'i (24 tundi, 37 minutit). Pikemaks ajaks orbiidile jääva sondi ülesandeks saab olema kulguri andmete Maale edastamine ning iseseisev uurimistöö kasutades selle pardal olevaid erinevaid kaameraid ja detektoreid.
Missiooni eesmärke on sõnastatud kokku viis. Need on esiteks kaardistada planeedi pinda ja geoloogiat, teiseks uurida planeedi pinnase iseärasusi ja jää sisaldust selles, kolmandaks analüüsida pinnase koostist, neljandaks mõõdistada Marsi ionosfääri ja selle kliimat ning viiendaks tuvastada selle füüsikalisi välju (gravitatsioon, elektromagnetväljad) ja uurida planeedi siseehitust.

Nimi Tianwen tähendab tõlkes “küsimust taevale" ja pärineb üle 2000 aastat vanast Hiina luuletusest poeet Qu Yuani poolt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar