neljapäev, 30. juuli 2020

Mars 2020 missioon stardib

Mõne tunni pärast stardib USA Cape Canaverali neemelt punase planeedi suunas Mars 2020 nime kandev missioon, mille eesmärgiks on Marsile veerema saata NASA viies taoline kulgur. Tegemist sellel kuul juba kolmanda teele pandud marsimissiooniga Araabia Ühendemiraatide Amal nimelise sondi ja Hiina Tianwen-1 sond-kulguri kõrval.
Sõiduauto mõõtu ja ligi tonni kaaluv Perseverance kulgur laboris.
NASA Mars 2020 missioon sisaldab endas üle tonni kaaluvat kulgurit nimega Perseverance (tõlkes Visadus) ja selle turjal ratsutavat droon-helikopterit Ingenuity (tõlkes Leidlikkus). Neist viimase puhul on tegemist esimese motoriseeritud lennumasinaga* teisel planeedil ning selle eesmärgiks saab olema kulguri jaoks huvitavamaid sihtmärke välja luurata. Lisaks on kulgur varustatud kahe mikrofoniga, mis lubavad meil loodetavasti esmakordselt kuulda Marsi helisid.
Mars 2020 peaks punase planeedini jõudma järgmise aasta veebruaris ning kulgur maanduma Jezero nimelisse 50 kilomeetrise läbimõõduga kraatrisse. Seal on selle peamisteks eesmärkideks astrobioloogilised ja geoloogilised uuringud tegemaks kindlaks, kas Marsil võis kunagi elu olla. Selleks on kulgur varustatud seitsme erineva teadusliku instrumendi, robotkäe ja 23 kaameraga. Lisaks hakkab Perseverance koguma ja endast maha jätma kapsleid Marsi pinnaseproovidega, mis loodetakse millalgi tulevikus sealt üles korjata ning Maale toimetada.
Perseverance kannab spetsiaalseid kapsleid, millesse see kogub pinnaseproove. Kapslid visatakse kulguri pool maha, et need saaks millagi tulevikus kokku korjata ning Maale toimetada.
Mars 2020 missiooni ametlikuks pikkuseks on 1 Marsi aasta ehk 687 maist päeva, aga tõenäoliselt pikeneb see mitme aasta võrra.
Plaanide kohaselt täna kell 14:50 toimuvat Mars 2020 starti Atlase V kanderaketi ninas saab otseülekandena vaadata siit: https://youtu.be/JIB3JbIIbPU
Elu võimalikkusest Marsil kirjutasime pikemalt siin: https://www.astromaania.ee/…/elu-voimalikkusest-marsil.html…
Mars 2020 missiooni sihtmärgiks on 50km diameetriga Jezero kraater, milles asub iidse jõedelta lehter ning on täidetud erinevate savirikaste setetega.
*Täiesti esimese teisel planeedil asuva lennumasina au kuulub Nõukogude Liidule, kes lennutas 1985. aastal Veenuse atmosfääris Vega nimelisi õhupalle eesmärgiks selle koostist uurida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar