neljapäev, 17. märts 2022

James Webbi foto joondatud peeglitega

Mõned tunnid tagasi avaldas NASA esimese foto läbi James Webbi kosmoseteleskoobi peaaegu täielikult joondatud peeglite. Kui oma 18-segmendilise peapeegli joondamise esimeste sammude jaoks vaatas Webb Suure Vankri asterismis asuvat tähte HD 84406, siis antud foto on uuest sihtmärgist suupärase tähisega 2MASS J17554042+6551277. Lisaks tähele, mis oleks meie silmadele taevas nähtamatu, on fotolt märgata kümneid miljoneid valgusaastaid eemal asuvaid taustagalaktikaid. Foto kontrastsuse tõstmiseks on foto tehtud läbi punase filtri.


Webbi meeskond on öelnud, et seniste andmete põhjal on ligi 10 miljardit dollarit maksma läinud teleskoop isegi tundlikum ja parem, kui esialgsed mudelid ennustada oskasid. Ühesõnaga on teleskoop rohkem kui võimeline tegema neid avastusi, mida sellelt ligi veerandsada aastat kestnud planeerimist ja ehitamist loodetud on.

Päris esimeste teadusfotode saabumisega läheb aga veel paar-kolm kuud aega. Antud foto on tehtud vaid ühega Webbi neljast peamisest teadusinstrumendist. Järgnevalt asutakse neid ükshaaval katsetama ning tegema vajadusel peeglitele juba päris peenhäälestavaid korrektuure. Selleks on iga 18 kuusnurkse peegli taga seitse mootorit. Kuus nendest liigutavad peegli nurka (7-58 nanomeetrit korraga) ning üks muudab nende kuju (kumerust) täpsusega kuni 1/10 000 inimjuuksekarva läbimõõdust.
All näeb selfiet joondatud peapeeglist (kolm nähtavat sekundaarpeegli tuge on vastutavad kolme paari diffraktsioonikiirte eest tähekujutisel) ning fotorida senistest vaatepiltidest joondamata peegliga kuni peaaegu täiusliku kujutiseni välja.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar