teisipäev, 1. märts 2022

Inouye päikeseteleskoop alustas tööd

Eelmise nädala kolmapäeval alustas ametlikult teadustööd Hawaiil asuv Inouye* päikeseteleskoop. 25 aastat plaanitud ja 7 aastat ehitatud teleskoop on oma 4,24 meetrise peapeegli läbimõõduga kõigi aegade suurim Päikese uurimiseks mõeldud instrument.

Niinimetatud Gregoriani skeemiga peegelteleskoop asub Hawaii Haleakalā nimelise vulkaani tipus merepinnast ligi kolme kilomeetri kõrgusel. Tänu sealsetele headele atmosfääritingimustele ning adaptiivseks optikaks kutsutud tehnikale suudab Inouye eristada meie kodutähe pinnal kuni 20 kilomeetrise läbimõõduga detaile. Teleskoop on mõeldud Päikest uurima nähtavas ja lähi-infrapuna kiirguses.
Suurimaks väljakutseks taolise teleskoobi ehitamisel on olnud päikesevalguse koondamisel tekkiva soojuse hajutamine. Nimelt suudab Inouye nelja-meetrise tööläbimõõduga peapeegel koguda ligi 12 kW soojust (mõelda, et mõnesentimeetrise läbimõõduga luubiga võib juba paberit põletada). Soojusega võitlemine käib Inouye puhul kolmes etapis/asukohas. Esiteks on teleskoobi kuppel kaetud aktiivselt jahutatud plaatidega välistamaks nende soojenemisel tekkivat soojusvirvendust, mis moonutaks teleskoopi sisenevat kujutist. Teiseks jahutatakse peapeeglit ennast selle tagaküljele pidevalt puhuva külma õhuga ning selle ees asuva vedeljahutusega rõnga abil. Kolmandaks läbib peapeegli poolt koondatud ülipeen ja -kuum valguskiir kitsast sõõrikukujulist vedeljahutatud rõngast, mis eemaldab sellest kuni 95% soojusest. Kõik see jahutamine nõuab, et observatooriumi ümber on maha laotud üle 10 kilomeetri torusid, läbi mille üleliigset soojust ümbritsevasse eraldatakse. Muuhulgas valmistatakse observatooriumis öösiti suures koguses jääd, mida siis päeval torustiku jahutamiseks kasutatakse.
All mõned Inouye abil tehtud fotod Päikese pulbitsevast pinnast, millel nähtavad "rakukesed" on umbes Prantsusmaa mõõtu. Fotod ei ole kuigi uued, vaid pigem varasem demonstratsioon teleskoobi võimekusest. Värsked fotod vajavad veel aega. Lisaks mõned fotod tehnikast endast.
*Teleskoop on nimetatud Hawaii legendaarse senaatori Daniel K. Inouye järgi.

Eelmise aasta kevadel tehtud foto päikeseplekkidest.


Lähivõte päikeseplekist, mis on ümbritsevast Päikese pinnast tuhatkond kraadi madalama temperatuuriga.

Päikese pinnal tantsivate rakkude suuruse võrdlus Texase osariigi ja Manhattani saarega.

Nelja meetrise peapeegli tagumine külg.

Observatooriumi sisemus.

Adaptiivne optika, mis võitleb Maa atmosfäärist tuleneva moonutusega. Nendest läätsedest ja peeglitest tuleb läbi peapeegli poolt koondatud valguskiir.

Valguskiired töötava teleskoobi korral.

Observatooriumi välisvaade.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar