teisipäev, 22. märts 2022

Jupiter ja selle kaks kuud

Värske foto Jupiteri ümber tiirleva Juno sondi poolt näitab hiidplaneedi tormilist lõunapoolkera, koos kahe selle kaugemal paistva kuu - Io ja Europaga. Foto tegemise ajal asus nüüdseks juba peaaegu kuus aastat Jupiteri uurinud robotsond selle välimistest pilvekihtidest kusagil 61 tuhande kilomeetri kaugusel. Sellel põhjusel ei paista Jupiteriga võrreldes pisikesed kuud fotol kõige suuremad. Teiselt suurendatud fotolt on neid näha juba lähemalt.


Umbes meie Kuu mõõtu Io on Päikesesüsteemi kõige vulkaanilisem keha, mille pinnalt on avastatud sadu aktiivseid vulkaane, mis purskavad väävliühendeid kilomeetrite kõrgusele. Selle põhjuseks peetakse, et Jupiter väntsutab oma võimsa gravitatsiooni ja loodejõududega talle väga lähedal tiirlevat kuud, hõõrudes selle tuuma sõna otses mõttes tuliseks ja vedelaks.

Kaugel tiirlev Europa on jällegi suhteliselt pisike jäine kuu, mille mitmekümne kilomeetri paksuse jääkooriku all arvatakse loksuvat soolane vedel veeookean. Selle põhjas purskavad ilmselt niinimetatud mustad tossutajad ehk vulkaanilised termolõõrid, mille süsinikurikkas ja soojas ümbruses võis elu Maal alguse saada. Europa poolustel asuvate jäisete geisrite veest ja jääst on tuvastatud aminohappeid ehk orgaanilisi molekule, mis on tähtsateks elusorganismide ehituskivideks. Juno peaks selle aasta septembris sooritama Europast ühe lähedase möödalennu. Siis näeme me seda mõistatuslikku kuud juba päris lähedalt.
All üks videoklipp Juno lähedasest möödalennust Jupiterist ja selle suurest punasest laigust, mille pani tõeliste fotode põhjal kokku ja animeeris Kevin M. Gill.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar