esmaspäev, 14. märts 2022

Lähim must auk osutus illusiooniks

Pea kaks aastat tagasi teatasid Euroopa Lõunaobservatooriumi astronoomid, et nad on ühest mitmiktähesüsteemist tõenäoliselt avastanud Maale kõige lähema musta augu. Nüüd tuleb välja, et tegemist võis olla omamoodi illusiooniga ning musta auku seal ilmselt ikkagi ei leidu.

Jutt käib tähesüsteemist tähisega HR 6819, mis asub meist umbes 1000 valgusaasta kaugusel Teleskoobi tähtkujus. Algselt tuvastati see olevat kaksiktäht, millest ühe orbiit teise ümber tundus olevat kõigest 40-päevane, samas kui esimese puhul erilist liikumist ei tuvastatud. Kuna tähed arvati olevat umbes sama massiga, tehti järeldus, et esimene täht tiirleb ümber nähtamatu musta augu, samal ajal kui kolmas täht tiirleb kaugemal nende ümber.
Sellisena kujutati HR 6819 süsteemi algselt ette - must auk on kujutatud punasega.

Juba avaldamise hetkel olid mitmed astronoomid sellise avastuse üle pigem skeptilised ning otsustasid süsteemi lähemalt uurida. Tšiilis asuva VLT (Very Large Telescope - Väga suur teleskoop) abil suudeti tähtede ühine valgus üksteisesest eraldada ning leida, et tegemist on üsna ebatavalise süsteemiga, kus ühe massiivse Be tähe ümber tiirleb teine pisem B täht. Kusjuures näib, et Be täht on alles hiljuti oma gravitatsiooniga B tähelt hulgaliselt massi enda külge tõmmanud. Kahe tähe omavaheline kaugus leiti aga olevat vaid kolmandik Maa-Päikese vahemaast ning suurema tähe puhul tuvastati samasugune 40-päevane orbiit. Ehk siis kaks tähte tiirlevad lihtsalt üksteise ümber ning musta augu olemasolu ei ole sellise liikumise seletamiseks tarvis.
Selline arvatakse see olevat aga tegelikult. Suurem "vampiirtäht" on ennast kasvatanud teise tähe arvelt.

Selline vigade parandus (mida ikka aeg-ajalt teaduses ette tuleb) lükkab Maale lähima musta augu kandidaadi tagasi 1500 valgusaasta kaugusele Ükssarviku tähtkujusse, kus üks Päikese massiga kuid sellest 25 suuremate mõõtmetega kollane hiidtäht arvatakse tiirlevat 2,6 Päikese massiga musta augu ümber.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar