kolmapäev, 6. märts 2024

Astronoomiaklubi astrofoto: Peidetud galaktika IC 342

Kuna otsekui taeva pildistamiseks loodud selged ja kuuvabad ööd jätkuvad, siis... siin üle-möödunud öö jooksul jäädvustatud IC 342 ehk niinimetatud peidetud või varjatud galaktika.

Tegemist meist "vaid" kümnekonna miljoni valgusaasta kaugusel Kaelkirjaku tähtkujus asuva spiraalgalaktikaga, mille absoluutne heledus, lähedus ja näiv läbimõõt peaks sellest tegema Andromeeda ja Kolmnurga galaktika järel ühe võimsama galaktika taevas. Ometigi pole paljud sellest kuulnudki. Asi selles, et see asub meie vaatenurgast Linnutee tasandile väga lähedal ning on seega selle tolmu ja tähtede poolt varjutatud või peidetud (sellest ka hüüdnimi). Silmaga on selle nägemine võimatu, kuid galaktikat antud juhul ligi 8 tundi läbi teleskoobi pildistades tuli see üllatavalt hästi esile. Selle kahvatu värvus tuleb asjaolust, et selle tõenäoliselt algselt sinakas värvus muutub Linnutee tähtedevahelist tolmu läbides punakamaks. IC 342 läbimõõduks on umbes 75 tuhat valgusaastat ja see peaks koosnema enam kui sajast miljardist tähest.


Galaktika avastati "alles" 1892. aastal inglise hobiastronoom William Frederick Denningu poolt. Algselt peeti seda üheks meie Kohaliku galaktikaterühma kadunud liikmeks, kuid tänaseks on vaatlustega kindlaks tehtud, et IC 342 on meie lähedaseks naabriks oleva Maffei galaktikaterühma suurim liige.
Tehnika: Orion 8" Astrograph, kaamera ZWO ASI071MC-PRO, 115x240sek, gain 90, filter L-Pro, monteering EQ6R-PRO, Gideeritud. PHD2, NINA, Pixinsight.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar