kolmapäev, 27. märts 2024

Tõrva Astronoomiaklubi uus teleskoop

Hea teatada, et Tõrva Astronoomiaklubi vaatlus- ja fotoarsenali on lisandunud uus teleskoop. Tegemist siis meil pikemat aega sihikul olnud Celestron 925 EdgeHD teleskoobiga, mille soetamise eest võlgneme tänu Eesti Teadusagentuurile (Teaduse Populariseerimise Konkurssi preemiaraha) ning otseloomulikult neile kõigile, kes meilt viimaste kuude jooksul astrolõundeid tellinud on. Ilma toetajateta poleks me sellega hakkama saanud.


Celestron 925 EdgeHD näol on tegemist niinimetatud Schmidt-Cassegrain tüüpi katadioptrilise teleskoobiga, mille peapeegli läbimõõt on 235 ja fookuskaugus 2350 millimeetrit. Lisaks Cassegraini teleskoopidest tuttavatele peeglitele kasutab antud teleskoop võimalikult moonutustevaba vaate edastamiseks teleskoobi suudmes asuvat Schmidti korrektsiooniplaati* ning veel lisaks spetsiaalset läätsesüsteemi vaatevälja "tasandamiseks". Sellisena on see ideaalne teleskoop pildistamiseks planeete, kuukraatreid ja kaugemaid/pisemaid süvataeva objekte (galaktikad, planetaarudud, kerasparved jne). Ka lihtsalt vaatlemiseks sobib teleskoop suurepäraselt.

Lähinädalatel, kui õhtune taevas kevadiselt selgeks läheb, korraldame kindlasti kusagil Tõrvas ka ühe avaliku vaatluse, mille käigus avaneb kõigil huvilistel võimalus sellest ise läbi vaadata. Teada anname sellest jooksvalt siinsamas lehel.
Selle teleskoobiga tehtud fotode nägemiseks tuleb aga natukene kannatust varuda, kuna iga uus teleskoop vajab alguses tundmaõppimist, harjutamist ja ilmselt ka mõnda lisavidinat.
*Schmidti korrektsiooniplaadi (ja seega Schmidti kaamera ja teleskoobi) leiutajaks oli Naisaarelt pärit Bernhard Schmidt (1879 – 1935)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar